Vitamine K Staat van het Hart

Vitamine K

Vitamine K is niet één enkele voedingsstof, maar de naam die gegeven wordt aan een groep vitaminen met een vergelijkbare samenstelling. De twee hoofdgroepen van vitamine K die in de natuur voorkomen zijn vitamine K1 en K2. K1 komt voor in veel donkergroene bladgroenten, en K2 wordt geproduceerd door bacteriën in gefermenteerd voedsel.

Vitamine K is noodzakelijk voor

Een kenmerk van normale veroudering is verkalking van zachte weefsels in het hele lichaam, zoals hartkleppen, klieren en bloedvaten. Vitamine K is absoluut noodzakelijk voor de regulering van de calciumbalans in het lichaam

Een tekort aan vitamine K veroorzaakt

Een tekort aan vitamine K veroorzaakt broze botten en verharding van de slagaders. Verkalking van de kransslagaders (kalkafzettingen in de slagaders beperken de bloedstroom naar het hart) verhoogt het risico op een hartaanval aanzienlijk.

Veel ouderdomsziekten kunnen in verband worden gebracht met verkalking, waaronder nierstenen, artritis, staar, hartklepgebreken, botbreuken, een gerimpelde huid, botsporen en seniliteit.

Amerikanen met osteoporose of een lage botmineraaldichtheid krijgen soms geneesmiddelen als Fosamax® of Actonel® voorgeschreven. Bijwerkingen van deze geneesmiddelen maken het soms onmogelijk ze op lange termijn te gebruiken. Japanse patiënten krijgen vaak hoge doses vitamine K2 voorgeschreven in plaats van geneesmiddelen.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die chronische ontsteking veroorzaakt in de gewrichten en andere organen in het lichaam. Zij die met reumatoïde artritis worden getroffen hebben schrikbarend hoge waarden van hart- en vaatziekten.

Voedingsmiddelen met vitamine K

− Bietengroenten
− Asperges
− Broccoli
− Spruitjes
− Collard greens
− Paardenbloem
− Gedroogde koriander
− Gedroogde marjolein
− Gedroogde oregano
− Gedroogde salie
− Gedroogde tijm
− Verse basilicum
− Verse peterselie
− Groen blad rauwe sla
− Groen peterselie
− Sla
− Mosterdgroenten
− Bindsla
− Zuurkool
− Spinazie
− Raapstelen

Vitamine K: in vet oplosbaar

Je vindt vetoplosbare vitamines vooral uit producten die vet bevatten, zoals boter, vis, vlees, noten en melk. Dat is waarom ze vetoplosbare vitamines worden genoemd. Deze vitamines worden vervolgens via je darmen opgenomen en opgeslagen in je lever en de weefsels van je lichaam, tot het moment je lichaam ze nodig heeft.  De vetoplosbare vitamines zijn:

- vitamine A
- vitamine D
- vitamine E
- vitamine K

Ga jij aan de slag met je gezondheid?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een tekort hebt aan vitamine K en wat voor klachten dit oa veroorzaakt en wat je er aan kunt doen.