Biofeedback

Biofeedback is een techniek waarmee je bewuster wordt van je eigen fysiologische functies om deze beter te kunnen beheersen. Denk bijvoorbeeld aan het reguleren van je hartslag, ademhaling of spierspanning. De methode wordt veelvuldig toegepast in stressmanagement en bij de behandeling van chronische pijn.

Wat is biofeedback?

Biofeedback is gebaseerd op het idee dat je meer controle kunt krijgen over lichaamsfuncties die normaal automatisch verlopen. Door real-time gegevens over deze functies te meten en deze informatie aan jezelf terug te geven, kun je leren om bepaalde fysiologische activiteiten aan te passen. Denk hierbij aan veranderingen in je hartslag, ademhaling, huidtemperatuur, en nog veel meer.

Hoe werkt biofeedback?

In een typische biofeedback-sessie worden sensoren op je lichaam aangebracht die bepaalde fysiologische functies monitoren. Deze gegevens worden vervolgens weergegeven op een scherm. Onder begeleiding van een getrainde therapeut leer je technieken om deze functies te beïnvloeden en te beheersen. Door onmiddellijke feedback krijg je inzicht in hoe je gedachten, gevoelens en gedrag invloed hebben op je fysiologische staat.

Toepassingen en voordelen

Biofeedback wordt vaak ingezet voor stressmanagement. Het helpt je om effectievere ontspanningstechnieken aan te leren en deze toe te passen in stressvolle situaties. Daarnaast wordt de techniek gebruikt bij de behandeling van een reeks van gezondheidsproblemen zoals chronische pijn, hoge bloeddruk en migraines.

Belangrijke overwegingen

Als je geïnteresseerd bent in biofeedback als behandelmethode, is het van belang dit te bespreken met een gekwalificeerd medisch professional. Biofeedback is een complementaire therapie en dient niet als vervanging van andere medische behandelingen. Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Voor medische vragen of klachten raden we aan om altijd een gekwalificeerd medisch professional te raadplegen.

Tot slot

Wil je meer weten over biofeedback en hoe het jou kan helpen bij stressmanagement of chronische pijn? Plan dan nu een gratis intake & kennismakingsgesprek van 30 minuten om je behoeften en behandelingsopties te bespreken.