Gluten

Gluten zijn een type eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Terwijl de meeste mensen gluten zonder problemen kunnen consumeren, zijn er mensen die intolerant of overgevoelig zijn voor gluten. Voor hen kan de inname van dit eiwit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Het effect van gluten op de gezondheid

Gluten en spijsvertering

Voor de meerderheid van de mensen zijn gluten een normaal onderdeel van het dieet dat geen problemen oplevert. Echter, in sommige gevallen kan gluteninname leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals opgeblazen gevoel, diarree of constipatie.

Coeliakie en glutenintolerantie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de inname van gluten leidt tot beschadiging van de dunne darm. Glutenintolerantie is een mildere vorm van gevoeligheid voor gluten, zonder de auto-immuunrespons die coeliakie kenmerkt.

Wanneer Gluten Vermijden?

Symptomen en diagnose

Als je last hebt van onverklaarbare spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, of andere symptomen zoals huiduitslag, kan een intolerantie voor gluten de oorzaak zijn. Diagnostische tests en een eliminatiedieet kunnen helpen om vast te stellen of gluten de boosdoener zijn.

Een glutenvrij dieet

Voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie is het essentieel om een strikt glutenvrij dieet te volgen. Dit betekent het vermijden van alle voedingsmiddelen die tarwe, gerst en rogge bevatten.

Orthomoleculaire therapie en gluten

Binnen de orthomoleculaire therapie kunnen we onderzoeken of een glutenvrij dieet voordelen voor je kan hebben, vooral als je last hebt van chronische gezondheidsproblemen. Dit gebeurt meestal in combinatie met supplementen om eventuele voedingstekorten aan te vullen.

Tot slot

Het begrijpen van de rol van gluten in je dieet is van cruciaal belang, vooral als je last hebt van spijsverteringsproblemen of andere chronische gezondheidsklachten. Als je denkt dat een glutenintolerantie de onderliggende oorzaak kan zijn van je symptomen, is professionele hulp belangrijk. Bij Staat van het Hart bieden we een gratis kennismaking en intakegesprek van 30 minuten aan. Hierin kunnen we bespreken hoe orthomoleculaire therapie je kan helpen om te bepalen of gluten een rol spelen in je gezondheidsklachten en hoe je die kunt aanpakken.