Vezel

Vezel is een soort koolhydraat dat je lichaam niet kan verteren. Te vinden in een reeks van voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volkoren producten en bonen, speelt vezel een cruciale rol in je darmgezondheid en biedt het ook bescherming tegen hartziekten en diabetes type 2.

Wat zijn vezels?

In tegenstelling tot andere koolhydraten, zoals suikers en zetmeel, kan je lichaam vezels niet afbreken en absorberen. Hierdoor passeren ze relatief intact door je maag, dunne darm, dikke darm en uiteindelijk je spijsverteringsstelsel. Dit heeft meerdere voordelen, van het helpen bij de stoelgang tot het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Soorten vezels en hun bronnen

Er zijn twee hoofdtypen vezels: oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels vind je in voedingsmiddelen zoals havermout, bonen en appels. Ze helpen bij het verlagen van je cholesterol- en bloedsuikerspiegel. Onoplosbare vezels, te vinden in voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en wortels, helpen de beweging van materiaal door je spijsverteringssysteem te versnellen en kunnen helpen bij constipatie.

Waarom zijn vezels belangrijk?

Vezels zijn van cruciaal belang voor verschillende lichaamsfuncties:

  • Darmgezondheid: Ze voeden de goede bacteriën in je darm en bevorderen een gezonde stoelgang.
  • Hartgezondheid: Vezels kunnen bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte, waardoor het risico op hartziekten wordt verminderd.
  • Bloedsuiker: Ze helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat van belang is bij het voorkomen van diabetes type 2.

Disclaimer

Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Als je medische vragen of klachten hebt, wordt sterk aangeraden om deze te bespreken met een gekwalificeerd medisch professional.

Tot slot

Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van je gezondheid via je voeding? Vezels zijn een goede start, maar er is meer te weten en te doen. Maak nu een afspraak voor een gratis intake & kennismakingsgesprek van 30 minuten om je opties verder te bespreken.