Omega-6- en omega-3-vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen. Het menselijk lichaam heeft ze nodig voor tal van functies, van de opbouw van gezonde cellen tot het behoud van een gezond hart en gezonde hersenen, maar we kunnen ze niet produceren en moeten ze dus halen uit de voedingsmiddelen die we eten. De omega-6-vetzuren produceren verbindingen die over het algemeen ontstekingsbevorderend zijn, terwijl de omega-3-vetzuren in het lichaam worden afgebroken om verbindingen te produceren die over het algemeen ontstekingsremmend zijn.

Verzuring en ontsteking zijn op verschillende manieren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de meest doeltreffende oplossingen is het in evenwicht brengen van de verhouding omega 3-6 in het lichaam.

Omega-6- en omega-3-vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen. Het menselijk lichaam heeft ze nodig voor tal van functies, van de opbouw van gezonde cellen tot het behoud van een gezond hart en gezonde hersenen, maar we kunnen ze niet produceren en moeten ze dus halen uit de voedingsmiddelen die we eten. De omega-6-vetzuren produceren verbindingen die over het algemeen ontstekingsbevorderend zijn, terwijl de omega-3-vetzuren in het lichaam worden afgebroken om verbindingen te produceren die over het algemeen ontstekingsremmend zijn.

Daarom is het evenwicht tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in de voeding van cruciaal belang om te bepalen of de omgeving in ons lichaam pro- of anti-inflammatoir is. Uit de gegevens blijkt dat wij gedurende het grootste deel van de geschreven geschiedenis omega 6- en omega 3-vetzuren in bijna gelijke hoeveelheden hebben geconsumeerd, maar vanaf ongeveer 1900 zijn de omega 6-vetzuren in de voeding toegenomen, terwijl de omega 3-vetzuren zijn afgenomen. De verhouding 6:3 in Europa is gestegen van 1:1 tot 15:1, en in de VS heeft de verhouding een gemiddelde van 25:1 bereikt. Amerikanen hebben dus nog meer chronische ontstekingen dan wij in Europa, en dit verklaart mede waarom de Amerikaanse burgers, die slechts 5% van de wereldbevolking uitmaken, 54% van alle geneesmiddelen ter wereld gebruiken, 80% van alle voorgeschreven pijnstillers en een onevenredig grote hoeveelheid anti-depressiva.

De belangrijkste omega-3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De voornaamste bron van omega-3 vetzuren in de voeding is ALA, maar dit is niet erg nuttig omdat ons vermogen om ALA om te zetten in de belangrijke EPA en DHA zeer beperkt is wanneer we te grote hoeveelheden omega-6-vetzuren consumeren.

De Oorzaken van Ontsteking:

EPA en DHA worden bijna uitsluitend aangetroffen in vette vis, die geen omega 3's produceert maar deze betrekt van de zeealgen aan de basis van de voedselketen in koud water.

Omega-6 komt meestal als linolzuur (LA) uit plantaardige oliën zoals maïsolie, sojaolie en zonnebloemolie, maar ook uit noten en zaden. Deze oliën zijn goedkoop, wat een van de redenen is waarom ze in zo veel bewerkte voedingsmiddelen zijn verwerkt. Maar door de 6:3 verhouding in onze voeding op te drijven tot buitensporige niveaus, hebben de fabrikanten van verwerkt voedsel onze volksgezondheid vreselijke schade toegebracht. T

ot overmaat van ramp wordt het merendeel van de dieren die voor menselijke consumptie worden gehouden, gevoed met voer op basis van soja en maïs. Als gevolg daarvan zitten de meeste koeien, varkens en legbatterijkippen vol met LA en zijn ontstekingsbevorderende metaboliet, arachidonzuur (AA); en hebben hun melk, vlees en eieren een ongezond hoge 6 op 3 verhouding. Met gras gevoederde dieren hebben betere niveaus van Omega 3, maar tegenwoordig worden alleen schapen consequent op deze manier gehouden. (Scharrelkippen verbruiken meer omega 3-vetzuren en produceren vlees en eieren met een betere omega 6:3-verhouding dan batterijkippen).