Vetzuren: Arachidonzuur
walnoten staat van het hart

Vetzuren: Arachidonzuur

Arachidonzuur is een meervoudig onverzadigd vetzuur (omega 6) dat het menselijk lichaam kan produceren uit linoleenzuur of gammalinoleenzuur en wordt gerangschikt onder de essentiële vetzuren.

Het is belangrijk voor de productie van prostaglandinen, thromboxaan en leukotriënen. Het is ook essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van baby's.

Arachidonzuur is een basiselement voor de productie van prostaglandinen en heeft een ontstekingsremmend effect. Het wordt vooral aangetroffen in rood vlees.

Het evenwicht tussen arachidonzuur en omega 3-vetzuren (EPA en DHA) is erg belangrijk voor een goede gezondheid: een teveel aan arachidonzuur is niet goed, net zomin als een teveel aan omega 6. Dan kunnen ontstekingsprocessen niet worden voltooid.

Aanbevolen levensstijl

− Eet alleen biologisch voedsel
− Eet fruit en groenten
− Eet grasgevoerd vlees

Aanbevolen voedingsmiddelen

Voeding die alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevat:
 − Vlaszaden
− Chia Zaden
− Vis (zalm)
− Walnoten
− Stevige Tofu
− Schelpdieren (Oesters)
− Canola Olie
− Marinebonen
− Spruitjes
− Avocado's

Te vermijden voedingsmiddelen

− Verwerkte voedingsmiddelen
− Plantaardige oliën
− Likdoorns
− Fast Foods
− Stevige tofu
− Saffloerolie
− Cake
− Pindakaas
− Geroosterde Kippendij
− Gepekeld vlees
− Romige soepen