vitamine A Staat van het Hart

Vitamine A (Retinol)

Vitamine A (retinol) is een vetoplosbare vitamine die ook een krachtige antioxidant is. Antioxidanten zijn van cruciaal belang voor uw gezondheid, omdat wordt aangenomen dat ze helpen bepalen hoe snel u veroudert door de strijd aan te binden met vrije radicalen, die aan de basis liggen van leeftijdsgebonden aftakeling.


Vitamine A is essentieel voor

Het is essentieel voor het behoud van een gezond gezichtsvermogen, een goede botgroei, een gezonde huid en de bescherming van de slijmvliezen van de spijsverteringsorganen, de luchtwegen en de urinewegen tegen infecties. Het speelt een cruciale rol bij de neurologische functie en het verminderen van ontstekingen.


Vitamine A komt voor in twee hoofdvormen: 

Vitame A komt voor in twee hoofdvormen: actieve vitamine A en bètacaroteen. Actieve Vitamine A is afkomstig uit dierlijk voedsel en wordt retinol genoemd. Retinol kan rechtstreeks door het lichaam worden gebruikt. Het andere type is bètacaroteen, dat wordt verkregen uit kleurrijke vruchten en groenten. Het lichaam moet betacaroteen omzetten in retinol voordat het door het lichaam kan worden gebruikt.

Hoewel het beste is om Vitamine A uit voedsel te halen, zijn sommige mensen erg vatbaar voor een Vitamine A-tekort, en hebben ze wellicht vitamine-supplementen nodig.

Meest voorkomende problemen tekort vitamine A

De meest voorkomende problemen zijn glutengevoeligheid, lekkende darmen, auto-immuunziekten, inflammatoire darmziekten, en pancreas-aandoeningen. Alcoholisten lopen ook een veel hoger risico op een tekort.


Aanbevolen voedingsmiddelen met vitamine A

− Biologische eieren
− Rauwe biologische boter en kaas
− Biologische volle rauwe melk
− Organische zware room,
− Garnaal
− In het wild gevangen vette vis, zoals zalm en sardines
− Runderlever
− Carotenoïderijke voedingsmiddelen
− Zoete aardappelen
− Wortelen
− Boerenkool
− Spinazie
− Muskaatpompoen
− Mosterd en collard greens

Vitamine A: in vet oplosbaar

Je vindt vetoplosbare vitamines vooral uit producten die vet bevatten, zoals boter, vis, vlees, noten en melk. Dat is waarom ze vetoplosbare vitamines worden genoemd. Deze vitamines worden vervolgens via je darmen opgenomen en opgeslagen in je lever en de weefsels van je lichaam, tot het moment je lichaam ze nodig heeft.  De vetoplosbare vitamines zijn:

- vitamine A
- vitamine D
- vitamine E
- vitamine K

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een tekort hebt aan vitamine A en wat voor klachten dit oa veroorzaakt. Wil je eerst kennismaken en weten wat we voor je kunnen betekenen? Maak dan eerst eerst afspraak  voor een gratis kennismakingsessie (circa 30 minuten).