Nicotinamide Staat van het Hart

Nicotinamide & vitamine B3

Nicotinamide (niacinamide) is een van de twee vormen van vitamine B3; de andere is niacine. Zoals alle B-vitamines wordt het niet in het lichaam opgeslagen en moet het dagelijks worden ingenomen. Het is nodig voor een goede werking van vetten en suikers in het lichaam en voor het behoud van gezonde cellen.

Verschillen nicotinamide en niacine

Hoewel beide kunnen worden gebruikt om een vitamine B3-tekort te voorkomen en te behandelen, zijn er verschillen. In tegenstelling tot niacine verlaagt nicotinamide het cholesterol of de triglyceriden niet en verhoogt het evenmin het urinezuur dat jicht kan veroorzaken. Nicotinamide veroorzaakt geen "flushing," (roodheid, jeuk en tintelingen), een bijwerking van niacine en belast de lever minder dan niacine. Nicotinamide helpt bij diabetes, osteoporose, en wordt gebruikt om een aandoening te behandelen die pellagra heet, en huidirritatie, diarree en dementie veroorzaakt. Pellagra is een vitaminegebreksziekte veroorzaakt door een tekort aan vitamine B3 en kan worden veroorzaakt door slechte voeding, chronisch alcoholisme, diabetes, of hyperthyreoïdie. Beide kunnen worden gebruikt om depressie en angst te behandelen.

Voedingsmiddelen met nicotinamide / vitamine B3

− Bieten
− Biergist
− Runderlever
− Rundernier
− Varkensvlees
− Kalkoen
− Kip
− Kalfsvlees
− Vis (wild gevangen), zalm, zwaardvis, tonijn
− Zonnebloempitten

Andere B-vitamines:

- vitamine B1
- vitamine B2
- vitamine B5
- vitamine B6
- vitamine B8
- vitamine B11
- vitamine B12

In water oplosbaar

Wateroplosbare vitamines vind je in het vocht van voedingsmiddelen. Het is de reden is dat ze zo genoemd worden. De wateroplosbare vitamines worden in je bloed opgenomen. Als je lichaam ze op dat moment niet nodig heeft, dan gaat het teveel aan vitamines direct met je urine je lichaam weer uit. Het is daarmee belangrijk deze vitaminesmet regelmaat aan te vullen! 


Ga jij aan de slag met je gezondheid?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een tekort hebt aan vitamine B3 en wat voor klachten dit oa veroorzaakt.