calcium Staat van het Hart

Calcium

Calcium is het meest overvloedige en belangrijkste mineraal in het lichaam, maar het wordt het moeilijkst door de cellen opgenomen en gebruikt.

Calcium wordt meer gebruikt dan enig ander mineraal in het lichaam. Er zijn 179 verschillende toepassingen van calcium bekend. Het is van vitaal belang voor de vorming en instandhouding van sterke botten en tanden. Het voorkomt botverlies bij osteoporose, regelt het samentrekken en ontspannen van spieren en is nodig voor spiergroei. Het is belangrijk voor het behoud van een regelmatige hartslag, de overdracht van zenuwimpulsen en de overdracht van informatie tussen onze hersencellen.

Calcium levert energie en is ook essentieel voor de bloedstolling, de urinefiltratie en helpt darmkanker te voorkomen Het is de belangrijkste buffer die wordt gebruikt om zuren te neutraliseren en de juiste pH-waarde in het lichaam te handhaven. Wetenschappers hebben ontdekt dat de lichaamsvloeistoffen van gezonde mensen licht alkalisch zijn (hoge pH), terwijl de lichaamsvloeistoffen van zieke mensen zuur zijn (lage pH).

Het bloed moet licht alkalisch blijven. Wanneer u cola drinkt (zeer zuur), medicijnen neemt of voedsel consumeert dat zuur is voor het lichaam, gebruikt het calcium om het teveel aan zuur te bufferen en zo de pH van het bloed licht alkalisch te houden. Als het lichaam het calcium dat het nodig heeft niet uit zijn reserves kan halen, haalt het uit de botten, en dat leidt tot meer problemen. Calciumreserves zijn dus uiterst belangrijk voor een goede gezondheid.

Aanbevolen voedingsmiddelen met calcium

− Spinazie, raapstelen, snijbiet
− Mosterd greens, collard greens
− Zwarte stroop melasse
− Yoghurt
− Boerenkool
− Mozzarella kaas
− Koemelk, en geitenmelk
− Basilicum − Tijm
− Dillezaad
− Kaneel
− Pepermuntblaadjes zijn ook zeer goede bronnen van calcium.
− Bindsla
− Selderij
− Broccoli
− Sesamzaad
− Venkel − Kool
− Zomerpompoen
− Groene bonen
− Knoflook
− Tofu
− Spruitjes
− Sinaasappels
− Asperges
− Crimini paddenstoelen
− Oregano
− Rozemarijn
− Peterselie
− Kombu
− Kelp


Heb jij een tekort aan calcium?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op calcium en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.