aardappelen Staat van het Hart

IJzer: belangrijk voor fysieke en geestelijke gezondheid

IJzer is een van de belangrijkste mineralen in het lichaam en een van de meest overvloedige mineralen op aarde. Het is een mineraal dat in elke cel van het lichaam voorkomt en van vitaal belang is voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. IJzer heeft drie belangrijke functies: het vervoeren van zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam, het in stand houden van een gezond immuunsysteem en het helpen bij de energieproductie.

Een tekort aan ijzer kan worden veroorzaakt door
− Bloedverlies
− Bij vrouwen kunnen lange of hevige menstruaties of bloedende vleesbomen in de baarmoeder een laag ijzergehalte veroorzaken. Inwendige bloedingen (bloedingen binnen het lichaam) zoals een bloedende maagzweer, darmpoliep of darmkanker.
− Regelmatig gebruik van aspirine of andere pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (bijvoorbeeld ibuprofen en naproxen)
− Urinewegbloedingen
− Slechte voeding
- De beste bronnen van ijzer zijn vlees, gevogelte, vis en met ijzer verrijkte voedingsmiddelen (voedingsmiddelen waaraan ijzer is toegevoegd).
− Inwendige bloedingen kunnen ook leiden tot bloedarmoede door ijzertekort. Dit type bloedverlies is niet altijd duidelijk, en het kan langzaam optreden.

Enkele oorzaken van inwendige bloedingen zijn:
− Een bloedende maagzweer, darmpoliep, of darmkanker
− Regelmatig gebruik van aspirine of andere pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (bijvoorbeeld ibuprofen en naproxen)
− Bloedverlies door ernstige verwondingen, operaties of frequente bloedafnames kan ook bloedarmoede door ijzertekort veroorzaken.
− Onvermogen om voldoende ijzer op te nemen
- Zelfs als u voldoende ijzer in uw voeding heeft, kan het zijn dat uw lichaam het niet kan opnemen. Dit kan gebeuren als u een darmoperatie hebt ondergaan (zoals een maag bypass) of een darmaandoening hebt (zoals de ziekte van Crohn of coeliakie).
− Medicijnen op recept die het zuur in de maag verminderen, kunnen ook de ijzeropname verstoren.


Aanbevolen voedingsmiddelen met ijzer?

− Rood vlees zoals varkensvlees, lamsvlees en rundvlees
− Eieren
− Gevogelte
− Zeevruchten
− Noten
− Bonen
− Donkergroene bladgroenten
− Aardappelen
− Bieten
− Artisjok
− Bloemkool
− Data
− Rozijnen
− Biergist
− Zwarte stroop melasse
− Pure chocolade.
− IJzer wordt geabsorbeerd in de eerste vier uur na het eten. Sommige voedingsmiddelen belemmeren de opname van ijzer. Calciumhoudend voedsel, zoals zuivel, remt de opname van ijzer. Eet een uur voor of na het eten van ijzerrijke voedingsmiddelen geen calciumrijke voedingsmiddelen.
Vitamine C helpt ijzer te absorberen.
− Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen zijn rijk aan vitamine C.


Heb jij een tekort aan ijzer?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op ijzer en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.