cashewnoten Staat van het Hart

Zink

Zink is een essentieel spoorelement - je moet het via voedsel of supplementen binnenkrijgen omdat je lichaam het van nature niet aanmaakt. Het is het tweede meest voorkomende sporenelement in het menselijk lichaam.

Uw lichaam heeft elke dag zink nodig in precies de juiste hoeveelheid, want te veel kan net zo schadelijk zijn als te weinig. Uw lichaam heeft geen manier om zink op te slaan, dus het is afhankelijk van een dagelijkse toevoer via de voeding. Zink is belangrijk voor een aantal levensondersteunende functies, waaronder:
− Sterke immuniteit
− Belangrijk bestanddeel van de enzymen die betrokken zijn bij de weefselopbouw en het voorkomen van kanker
− Behoud van uw humeur, mentale helderheid, en herstellende slaap
− Prostaat- en darmgezondheid
− Zintuigen van smaak en reuk

Zink verhoogt uw productie van witte bloedcellen en helpt hen infecties doeltreffender te bestrijden. Het verhoogt ook de hoeveelheid killercellen die kanker bestrijdt, helpt uw immuunsysteem meer antilichamen af te geven en ondersteunt de wondgenezing. Aangenomen wordt dat één op de vier mensen in de algemene bevolking een zinktekort heeft, maar de meeste mensen met hypothyreoïdie hebben een zinktekort. Onderzoek heeft aangetoond dat zink zowel de duur als de ernst van de symptomen van een gewone verkoudheid vermindert. En zink preventief gebruiken hielp verkoudheden te voorkomen, wat leidde tot minder schoolverzuim en minder antibioticagebruik door kinderen.


Aanbevolen voedingsmiddelen met zink

− Oesters
− Pompoenzaden
− Grasgevoerd rundvlees
− Tahini (gemalen sesamzaad)
− Ongezoete chocolade
- Eieren
− Lam
− Zalm
− Kefir
− Champignons
− Cashewnoten
− Kikkererwten
− Kalkoen
− Kip
− Cheddarkaas


Heb jij een tekort aan zink?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op zink en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.