Vitamine B12 Staat van het Hart

Vitamine B12 (cobalamine)

Vitamine B12 is een van de vitaminen van het B-complex. Zij helpt het energieniveau op peil te houden, voorkomt geheugenverlies en verlaagt het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en dementie, verbetert de stemming, helpt het zenuwstelsel naar behoren te functioneren, draagt bij tot het behoud van een gezond hart, helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen om bloedarmoede te voorkomen en kan kanker helpen voorkomen.

B12, een belangrijke voedingstekort in de wereld

Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste voedingstekorten in de wereld. Aangezien dierlijke voedingsmiddelen gewoonlijk de beste bronnen van vitamine B12 zijn, lopen degenen die een veganistisch dieet volgen en geen dierlijke producten eten, de meeste kans op een tekort.

Aanbevolen voedingsmiddelen met B12

− Kippenlever
− Sardines
− Tonijn
− Rauwe kaas
− Yoghurt
− Zalm
− Lam
− Cottage cheese
− Rauwe melk
− Eieren
− Forel
− Kalkoen
− Grasgevoerd rundvlees

Andere B-vitamines

- vitamine B1
- vitamine B2
- vitamine B3
- vitamine B5
- vitamine B6
- vitamine B8
- vitamine B11

In water oplosbaar

Wateroplosbare vitamines vind je in het vocht van voedingsmiddelen. Het is de reden is dat ze zo genoemd worden. De wateroplosbare vitamines worden in je bloed opgenomen. Als je lichaam ze op dat moment niet nodig heeft, dan gaat het teveel aan vitamines direct met je urine je lichaam weer uit. Het is daarmee belangrijk deze vitaminesmet regelmaat aan te vullen! 

Ga jij aan de slag met je gezondheid?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een tekort hebt aan vitamine B12 en wat voor klachten dit oa veroorzaakt.