vitamine-e Staat van het Hart

Vitamine E (tocoferol)

Vitamine E (tocoferol) is een in vet oplosbare voedingsstof die in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het werkt als een antioxidant en helpt cellen te beschermen tegen de schade die vrije radicalen aanrichten. Vrije radicalen zijn verbindingen die worden gevormd wanneer ons lichaam het voedsel dat we eten omzet in energie. Mensen worden ook blootgesteld aan vrije radicalen in de omgeving door sigarettenrook, luchtvervuiling en ultraviolet licht van de zon. Vitamine E stimuleert ook het immuunsysteem, zodat het binnendringende bacteriën en virussen kan bestrijden. Het bevordert de genezing met minder littekenweefsel en helpt de hartslag te versterken en te reguleren.


Vitamine E-tekort wordt in verband gebracht met

Het wordt meestal in verband gebracht met bepaalde ziekten waarbij vet niet goed verteerd of geabsorbeerd wordt. Voorbeelden zijn de ziekte van Crohn, Hashimoto, taaislijmziekte, en zeldzame genetische ziekten. Een tekort aan vitamine E kan zenuw- en spierschade veroorzaken, met als gevolg verlies van gevoel in armen en benen, verlies van controle over lichaamsbewegingen, spierzwakte, en zichtproblemen. Een ander teken van een tekort is een verzwakt immuunsysteem. Vitamine E helpt om bloedklonters in de bloedsomloop geleidelijk af te breken en helpt te voorkomen dat er nog meer klonters ontstaan.

Bevolkingsonderzoeken suggereren dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine E en andere antioxidanten kanker kan helpen voorkomen. Het is aangetoond dat mensen met kanker vaak lagere vitamine E-niveaus hebben. Er zijn aanwijzingen dat het innemen van vitamine E samen met vitamine A en vitamine C of als onderdeel van een multivitamine enige bescherming kan bieden aan mensen die colorectale adenomen hadden, die worden beschouwd als een voorbode van darmkanker.

Voedingsmiddelen met vitamine E

− Lever
− Eieren
− Noten
- amandelen, hazelnoten, en walnoten
− Zonnebloempitten
− Mayonaise
− Olijfolie
− Donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
− Groenten - bieten, collard, mosterd, raap
− Zoete aardappelen
− Avocado
− Asperges
− Jams

Vitamine E: in vet oplosbaar

Je vindt vetoplosbare vitamines vooral uit producten die vet bevatten, zoals boter, vis, vlees, noten en melk. Dat is waarom ze vetoplosbare vitamines worden genoemd. Deze vitamines worden vervolgens via je darmen opgenomen en opgeslagen in je lever en de weefsels van je lichaam, tot het moment je lichaam ze nodig heeft.  De vetoplosbare vitamines zijn:

- vitamine A
- vitamine D
- vitamine E
- vitamine K


Ga jij aan de slag met je gezondheid?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een tekort hebt aan vitamine E (tocoferol) en wat voor klachten dit oa veroorzaakt en wat je er aan kunt doen.