erwten Staat van het Hart

Nikkel

Nikkel wordt al tientallen jaren beschouwd als een mogelijk essentieel sporenmineraal. We hebben een sporenbehoefte aan nikkel, maar we weten niet precies waarom we dit mineraal nodig hebben of wat de optimale hoeveelheid is die we binnen moeten krijgen. Dierstudies suggereren dat nikkel een rol kan spelen bij het gebruik door het lichaam van foliumzuur en vitamine B12, die beide nodig zijn om de gewenste niveaus van homocysteïne te handhaven, een giftig aminozuur dat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten en beroertes.

Ander onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat de nikkelconcentratie de productie van bepaalde hormonen beïnvloedt, waaronder adrenaline en noradrenaline, evenals prolactine (dat de productie van moedermelk stimuleert) en aldosteron (dat helpt de bloeddruk op peil te houden door de zout- en waterbalans te reguleren). Een nikkeltekort wordt ook in verband gebracht (ook in dierstudies) met een slechte ijzeropname en een veranderd calciummetabolisme.

Onze behoefte aan nikkel is echter blijkbaar gering. Volgens de Agricultural Research Service van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw hebben mensen slechts 25 tot 35 microgram nikkel per dag nodig. Voedingsmiddelen die dit micronutriënt leveren zijn chocolade, noten, gedroogde erwten en bonen, en granen. Het lijkt niet nodig om extra nikkel in te nemen.

Aanbevolen voedingsmiddelen met nikkel:

De beste bronnen van nikkel zijn:
− Ongeraffineerde volle granen
− Haver
− Noten
− Oesters
− Boekweitzaad
− Erwten
− Bonen
− Linzen
− Haring
− Thee

Heb jij een tekort aan nikkel?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op nikkel en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.