wortels Staat van het Hart

Strontium

Strontium is een sporenelement dat voorkomt in zeewater en in de bodem. Strontium is waarschijnlijk het meest bestudeerde mineraal voor de behandeling van osteoporose. In de discussie over de preventie en behandeling van osteoporose, horen we veel over calcium, magnesium, vitamine D, en vitamine K, maar zelden over strontium. Strontium is chemisch vergelijkbaar met calcium. Het lijkt een rol te spelen bij de vorming van nieuw bot en de afbraak van oud bot te vertragen, en kan dus van invloed zijn op de botdichtheid.

In verschillende Europese landen en Australië is een gepatenteerde vorm van strontium, strontium ranelaat (Protelos) genaamd, op recept verkrijgbaar als geneesmiddel voor de behandeling en preventie van osteoporose en daarmee gepaard gaande botbreuken. Protelos is niet goedgekeurd in de VS; niet-geoctrooieerde vormen van het element, zoals strontiumcitraat, zijn echter op grote schaal verkrijgbaar als voedingssupplementen in supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Het wordt ook verondersteld:

  • Gaatjes voorkomen. Uit een recente studie van de Navy bleek dat 10% van de ondervraagden in het onderzoek die tien jaar lang geen gaatjes in hun gebit meldden, allemaal in hetzelfde stadje Rossberg, Ohio woonden, waar een grote hoeveelheid strontium in het drinkwater zat.
  • Strontium bouwt botten op. Het helpt bij het samensmelten van calcium in het bot en dient dus als katalysator. Verschillende studies, waaronder een vroege studie uit 1959 van de Mayo Clinic en recentere studies van de McGill University, hebben aangetoond dat strontium de botdichtheid verhoogt - in één geval met 8,1 procent bij patiënten die bot verloren voordat ze strontiumsupplementen innamen.
  • Strontium behandelt artritis. Het kan kraakbeen in de gewrichten opbouwen. In een Belgisch onderzoek, uitgevoerd door de Bone and Cartilage Metabolism Research Unit, werd aangetoond dat strontium kan helpen bij het stimuleren van de kraakbeenproductie en artritis kan helpen omkeren.
  • Behandelt kanker in het bot. Kanker kan zich in het bot verspreiden en kan het bot snel vernietigen, waardoor het broos en zwak wordt. Zelfs als de kanker uiteindelijk genezen wordt, is de schade aan het bot moeilijk te herstellen en kan het vervormingen in de botstructuur achterlaten die later ernstige pijn en misvormingen veroorzaken. In een studie van de McGill University werd aangetoond dat strontium de door kanker aangetaste botten versterkt en de gaten opvult die de kanker achterlaat.

Aanbevolen voedingsmiddelen met strontium

Strontium is aanwezig in veel voedsel, vooral voedsel dat in strontiumrijke grond is geteeld, en in sommige soorten drinkwater. De belangrijkste voedingsbron van strontium zijn zeevruchten. Voedingsmiddelen met een lager gehalte aan strontium zijn volle melk, tarwezemelen, vlees en gevogelte. Het gehalte aan strontium in planten hangt samen met het strontiumgehalte in de bodem waarin de plant groeit. Het wordt gevonden in verschillende wortelgroenten, waaronder specerijen, volle granen, paranoten, groene bladgroenten zoals selderij, sla, spinazie en boerenkool en wortelgroenten zoals radijs, raap, wortel en pastinaak.
− Spinazie
− Sla
− Wortelen
− Erwten
− Bonen
− Aardappelen
− Selderij
− Granen zijn een andere voedselbron die rijk is aan strontium. De hoeveelheid strontium in de bodem beïnvloedt de hoeveelheid strontium in granen. Tarwe, gerst en andere granen die gebruikt worden om brood te maken hebben een hoog gehalte aan strontium. Zorg ervoor dat ze niet genetisch gemodificeerd zijn.
− Zeevruchten - oesters, weekdieren, vis en andere zeevruchten zijn rijke bronnen van strontium


Heb jij een tekort aan strontium?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op strontium en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.