Olijfolie Staat van het Hart

Vanadium

Vanadium is een sporenmineraal dat het menselijk lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. Over de functie ervan is niet veel bekend. Het is aangetoond dat het een effect heeft op de vermindering van de productie van cholesterol. Dit kan verband houden met het cholesterolverlagend potentieel van meervoudig onverzadigde oliën (goede bronnen van vanadium).

Ander onderzoek heeft betrekking op de rol van vanadium in het calciummetabolisme, de groei, de voortplanting, de bloedsuikerregulering en de productie van rode bloedcellen. De enzymstimulerende rol van vanadium kan van invloed zijn op de vorming van botten en tanden en de vetstofwisseling.

Vanadium is aanwezig in de hersenen. Het remt de vorming van cholesterol in het bloed en verlaagt het risico op een hartaanval. Vanadium gebruikt als in het lichaam om hartaanvallen te voorkomen als gevolg van remming van de vorming van cholesterol. Vanadium komt voor in de hersenen en remt de vorming van cholesterol in het bloed en vermindert het risico van een hartaanval. Vanadium speelt een belangrijke rol bij de groei en voortplanting van het menselijk lichaam. Het is nodig bij de celstofwisseling en voor de vorming van gezonde botten en tanden.

Vanadium wordt gebruikt voor de behandeling van:

Vanadium wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes, lage bloedsuikerspiegel, hoog cholesterolgehalte, hartziekten, tuberculose, syfilis, een vorm van "vermoeid bloed" (bloedarmoede), en het vasthouden van water (oedeem); voor het verbeteren van atletische prestaties bij krachttraining; en ter voorkoming van kanker.

Het belangrijkste potentiële voordeel van vanadium is dat het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij mensen die diabetes hebben, aldus het University of Pittsburgh Medical Center.

Een tekort aan vanadium kan leiden tot:

− Chronisch gewichtsverlies of -toename,
− Frequent urineren
− Chronische dorst
− Cardiovasculaire en nierziekten,
− Verminderde voortplantingscapaciteit en verhoogde kindersterfte.
− Hoog cholesterolgehalte
− Hypoglykemie

Aanbevolen voedingsmiddelen met vanadium:

− Zwarte peper
− Champignons
− Peterselie
− Dillezaad
− Boekweit, haver
− Peterselie
− Zonnebloempitten
− Volkoren
− Olijfolie
− Groene bonen
− Wortelen
− Kool
− Tomaten
− Appels
− Pruimen
− Haring
− Schelpdieren

Heb jij een tekort aan vanadium?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op vanadium en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.