schelpdieren Staat van het Hart

Jodium

Jodium is een essentieel element in het lichaam. Het wordt gebruikt door de schildklier om schildklierhormonen aan te maken, dit hormoon helpt bij het proces van de stofwisseling en kan energie produceren, reguleert de werking van oestrogeen dat aanwezig is in het borstweefsel en helpt bij de opbouw van gezond bindweefsel, de prostaat, de bijnieren, de eierstokken, de speekselklier en nog veel meer. Elke klier en elk slijmvlies gebruikt jodium. Het meeste jodium in je lichaam zit in de schildklier, maar een deel zit ook in het bloed en de spieren.

Het is antibacterieel, antimicrobieel en induceert apoptose (geprogrammeerde dood) in de cellen. Er wordt ook gezegd dat het kankerbestrijdende eigenschappen heeft en het ontgift het lichaam van chloriden, kwik, fluoriden en bromiden.

Jodium is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus en de zuigeling. In de baarmoeder kan een tekort aan jodium bij de foetus leiden tot cretinisme, wat een belemmerde groei en een gebrekkige mentale ontwikkeling tot gevolg heeft. Na de geboorte is jodium van cruciaal belang voor de zuigeling, aangezien het IQ zich tot de leeftijd van 2 jaar ontwikkelt. Kinderen met een laag jodiumgehalte blijken een tot 10 punten lager IQ te hebben dan kinderen met jodium.

Jodium wordt gebruikt om jodiumtekort en de gevolgen daarvan te voorkomen, waaronder struma, een vergrote gezwollen schildklier. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van een huidziekte die door een schimmel wordt veroorzaakt, cutane sporotrichosisis. Dit is een schimmelinfectie die rode, gevoelige knobbeltjes veroorzaakt op de vingers, polsen en armen. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van fibrocysteuze borstziekten, ter voorkoming van borstkanker, oogziekten, diabetes, hartziekten en beroertes, en als slijmoplossend middel.

Jodium wordt op de huid aangebracht om ziektekiemen te doden, pijn in de mond (mucositis) als gevolg van chemotherapie te voorkomen en zweren bij diabetici te behandelen. Jodium wordt ook gebruikt voor waterzuivering.

Oorzaken van jodiumtekort zijn onder meer: 

  • Voedingsmiddelen met jodiumtekort
  • Door ontbossing, bodemerosie en slechte landbouwtechnieken neemt de vruchtbaarheid van de bodem in een zeer hoog tempo af, waardoor het aantal jodiumarme gewassen en groenten toeneemt. Aangezien deze de belangrijkste bron van jodium zijn, leidt dit tot een tekort aan jodium.
  • Tandpasta's - vormen een belangrijke bron van blootstelling aan het gif fluor. Of u nu een jodiumtekort heeft of niet, fluor is een toxine, u kunt baat hebben bij het gebruik van fluoridevrije tandpasta.  

    Zoals eerder gezegd, heeft de schildklier jodium nodig om hormonen te maken. Als de schildklier niet genoeg jodium heeft om zijn werk te doen, zorgt dat ervoor dat de schildklier harder moet werken. Dit kan leiden tot een vergrote schildklier (struma), wat zichtbaar wordt als een gezwollen hals.

    Andere gevolgen van jodiumtekort zijn ook ernstig. Lage niveaus van schildklierhormoon kunnen ertoe leiden dat vrouwen stoppen met ovuleren, wat leidt tot onvruchtbaarheid. Jodiumtekort kan ook leiden tot een auto-immuunziekte van de schildklier en kan het risico op het krijgen van schildklierkanker verhogen. Sommige onderzoekers denken dat een jodiumtekort ook het risico op andere vormen van kanker kan verhogen, zoals prostaat-, borst-, endometrium- en eierstokkanker.

    Een jodiumtekort tijdens de zwangerschap is ernstig voor zowel de moeder als de baby. Het kan leiden tot hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap voor de moeder, en mentale achterstand voor de baby. Jodium speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. In extreme gevallen kan een jodiumtekort leiden tot cretinisme, een aandoening waarbij de lichamelijke en geestelijke groei ernstig wordt belemmerd.


Aanbevolen voedingsmiddelen met jodium

Het lichaam maakt geen jodium aan, dus moet het een essentieel onderdeel van je voeding zijn.
− Zeeplanten zijn de rijkste bronnen van jodium: Blaaswier is een soort zeewier. Het wordt op verschillende manieren gebruikt in de kruidengeneeskunde, maar een van de meest voorkomende toepassingen is voor hypothyreoïdie, vanwege het jodiumrijke gehalte. Als je echter denkt dat je hypothyreoïdie hebt, laat je dan eerst door je arts testen op de ziekte van Hashimoto, inclusief een test op antilichamen, omdat sommige mensen met deze ziekte jodium intolerant zijn.
− Kelp is een andere jodiumrijke zeeplant.
− Schapenzuring is een geneeskrachtige plant die rijk is aan diverse vitaminen en mineralen, waaronder jodium. Het wordt algemeen gebruikt bij koorts en ontstekingen.
− Kaas
− Koemelk
− Eieren
− (Frozen) yoghurt
− IJs
− Gejodeerd tafelzout
− Zoutwatervissen
− Schelpdieren


Heb jij een tekort aan jodium?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op jodium en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.