quinoa

Mangaan

Mangaan is een sporenmineraal dat in minieme hoeveelheden in het lichaam aanwezig is. Het wordt vooral aangetroffen in de botten, de lever, de nieren en de alvleesklier. Mangaan helpt het lichaam bij de vorming van bindweefsel, botten, bloedstollingsfactoren en geslachtshormonen. Het speelt ook een rol bij het vet- en koolhydraatmetabolisme, de calciumabsorptie en de bloedsuikerregulatie. Mangaan is ook nodig voor een normale hersen- en zenuwfunctie.

Mangaan is ook een antioxidant, die vrije radicalen helpt bestrijden. Vrije radicalen komen van nature in het lichaam voor, maar kunnen celmembranen en DNA beschadigen. Ze kunnen een rol spelen bij veroudering en de ontwikkeling van een aantal gezondheidsaandoeningen, waaronder hartaandoeningen en kanker. Antioxidanten zoals mangaan kunnen helpen vrije radicalen te neutraliseren en de schade die ze veroorzaken te beperken of zelfs te voorkomen.

Uw lichaam heeft het mineraal mangaan ook nodig voor de stofwisseling van energie uit voedsel. Veel van de enzymen die energie uit voedsel produceren - in het geval van mangaan vooral koolhydraten, eiwitten en cholesterol - hebben het mineraal nodig om te activeren. Dit betekent dat de aanwezigheid van mangaan noodzakelijk is om deze enzymen hun werk te laten doen.

Mangaan helpt wonden op verschillende manieren te genezen. Volgens het University of Maryland Medical Center heeft je lichaam mangaan nodig om bloed te laten stollen, een van de eerste stappen in het genezen van een wond. Mangaan helpt je lichaam ook bij de productie van collageen, een verbinding die voorkomt in je huid, ligamenten en ander bindweefsel. Dit betekent dat mangaan nodig is voor het lichaam om een verscheidenheid aan verwondingen te genezen, van schrammen en snijwonden tot een gescheurde gewrichtsband of verstuikte enkel.

Een van de laatste sleutelfuncties van mangaan is het helpen bij de juiste ontwikkeling van uw botten. Mangaan werkt als samen met de enzymen die deelnemen aan het proces dat gezonde botten en kraakbeen vormt. Hoewel een tekort aan mangaan in ontwikkelde landen zeldzaam is, kunnen sommige aandoeningen bijdragen tot of leiden tot een tekort.

Hoewel de meest voorkomende oorzaak van een laag mangaangehalte een slechte inname van mangaanrijke voedingsmiddelen is, zijn er andere factoren die tot het tekort kunnen bijdragen:
− Malabsorptie zoals de ziekte van Crohn en coeliakie
− Gebruik van anticonceptiemiddelen die de absorptie verstoren
− Overmatig zweten omdat grote hoeveelheden mangaan verloren gaan bij het zweten
− Overtollig ijzer, koper of magnesium, aangezien zij mangaan uitputten
− Chronische lever- of galblaasaandoeningen, waardoor een grotere inname nodig is

Aanbevolen voedingsmiddelen met mangaan:

− Vruchten zoals ananas, druiven, kiwi en bessen
− Groenten zoals donkere bladgroenten
− Bieten − Zoete aardappelen
− Selderij
− Pompoen
− Wortelen
− Noten en zaden
− Peulvruchten
− Eidooiers
− Bruine rijst
− Havermout
− Rozijnen  
− Quinoa
− Gerst
− Spelt
− Pepermunt
− Kaneel
− Kruidnagel
− Tijm
− Melasse
− Thee

Heb jij een tekort aan mangaan?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op mangaan en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.