Kaas Staat van het Hart

Molybdeen

Molybdeen is een essentieel spoorelement dat alles doet, van het beschermen van cellen en het aanmaken van energie tot het helpen van vitale organen bij het afvoeren van afvalstoffen.

Voor de productie van energie in uw lichaam zijn vele biochemische reacties nodig, die beginnen met de afbraak van voedingsstoffen nadat u hebt gegeten. Molybdeen is nodig om cellen in staat te stellen energie te produceren in de mitochondriën, oftewel de krachtcentrale van de cellen, met behulp van afgebroken macronutriënten. Deze energie helpt je niet alleen om je dag door te komen, maar is ook nodig voor cellulaire processen zoals het verteren van voedsel, het laten kloppen van je hart, het laten werken van spieren en het aanmaken van nieuwe gezonde cellen.

Het wordt voornamelijk opgeslagen in de lever, de bijnieren en de nieren, maar het wordt ook aangetroffen in de longen, de milt, de huid en de spieren.

Het menselijk lichaam heeft zeer weinig molybdeen nodig, zodat een tekort zeldzaam is. Mensen met een genetische aandoening die de opname van molybdeen verstoort, mensen die vanwege een langdurige ziekte voeding intraveneus toegediend krijgen, leverfunctiestoornissen en sulfietvergiftiging kunnen echter een risico lopen op een tekort.

Molybdeen is nodig voor de activiteit van verschillende enzymen, waaronder een enzym dat betrokken is bij de productie van genetisch materiaal en eiwitten in het lichaam; een ander dat het lichaam helpt bij de productie van urinezuur, dat helpt bij de verwijdering van afvalstoffen; en een derde dat het lichaam helpt bij het ontgiften van sulfieten, die worden aangetroffen in eiwitrijk voedsel en worden gebruikt als chemische conserveermiddelen in sommige voedingsmiddelen en geneesmiddelen.

Sommige mensen zijn extreem gevoelig voor de sulfieten die als additieven worden gebruikt en hebben moeite om ze af te breken, wat een toxische opeenhoping in het lichaam veroorzaakt en kan leiden tot astma en andere levensbedreigende ademhalingsproblemen. Molybdeen wordt voornamelijk opgeslagen in de lever, de bijnieren en de nieren, maar het wordt ook aangetroffen in de longen, de milt, de huid en de spieren. Ongeveer 90% van het molybdeen dat via de voeding wordt opgenomen, wordt door het lichaam via de urine uitgescheiden.

De meeste gezonde mensen halen meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) uit hun voeding. Mensen met een genetische aandoening die de opname van molybdeen verstoort, mensen die vanwege een langdurige ziekte voeding intraveneus toegediend krijgen, leverfunctiestoornissen en sulfietvergiftiging kunnen echter een risico lopen op een molybdeentekort

Natuurlijke preventieve maatregelen
De beste oplossing voor een molybdeentekort is gewoon molybdeenrijk voedsel te eten. Erwten, bloemkool en groene bladgroenten zoals broccoli en spinazie zijn goede bronnen van molybdeen. Ook rijk aan dit mineraal zijn noten, ingeblikte groenten en granen.

Aanbevolen voedingsmiddelen met molybdeen

− Peulvruchten
− Marinebonen
− Bladgroenten
− Amandelen
− Cashewnoten
− Pinda's
− Eieren
− Kaas
− Yoghurt
- Lever

Heb jij een tekort aan molybdeen?

Boek vandaag nog een Healthscan gezondheidscheck of EMB-bloedtest om tot inzicht te komen of je een disbalans hebt op molybdeen en wat voor klachten dit kan veroorzaken. En, wat je er aan kunt doen.